In november organiseerde DUURCOOP drie netwerkbijeenkomsten in Zuid-, Midden- en Noord-Limburg. DUURCOOP en de bezoekers hebben gepraat over de duurzaamheid van Limburgse evenementen. Gedeputeerde Daan Prevoo stelde in zijn intro bij een van de bijeenkomsten dat evenementen een belangrijk platform zijn om de boodschap over duurzaamheid uit te dragen richting de vele bezoekers. Evenementen in Limburg kunnen en moeten duurzamer. DUURCOOP helpt daarbij met raad en daad.

Er was veel animo bij de netwerkdeelnemers om hun event te verduurzamen. Veel organisatoren staan open voor meer duurzaamheid, maar ze willen ook hun evenement financieel gezond houden. Duurzaamheid moet dus wel betaalbaar zijn. Veel evenementorganisatoren zoeken niet alleen maar duurzame eventspullen om te huren. Ze willen ook know-how en advies over hoe zij kunnen verduurzamen. Er is ook behoefte aan een actief netwerk om spullen en kennis van elkaar te delen. Over de rol van de provincie en gemeenten is veel gesproken. Veel deelnemers zien een belangrijke rol voor de overheid. De provincie om meer duurzaamheid te stimuleren en de gemeenten zitten er met hun neus erop. Zij geven de evenementenvergunning af, hebben direct contact met de organisatoren en hebben dus directe belangen. Hier ligt een belangrijke missie.

De Belgische OVAM heeft laten zien hoe zij al meer dan 7 jaar werken aan het verduurzamen van evenementen in Vlaanderen. Hun aanpak bevat goede leerpunten voor Limburg en DUURCOOP. Ovam [met de groene vent] en DUURCOOP gaan een samenwerking opzetten. Klik hier voor een interview met Lore Marien van OVAM/ groene vent.

Er zijn tijdens de drie bijeenkomsten in een goede sfeer veel idee├źn en suggesties met met elkaar gewisseld. DUURCOOP bedankt alle deelnemers hartelijk en ziet alle deelnemers als ambassadeurs. Dat is belangrijk want er is nog veel werk aan de winkel. De opkomst op twee van de drie bijeenkomsten was laag. DUURCOOP zet zich ook in 2018 in om het netwerk uit te breiden en zo goed als mogelijk tegemoet te komen aan de vragen en behoeftes van de Limburgse evenementenorganisatoren.

Op www.duurcoop.nl meer informatie en nieuws over het platform en het assortiment van DUURCOOP. Nieuwsgierig naar wat besproken is op de netwerkbijeenkomst in jou regio? De verslagen van Zuid-, Midden en Noord-Limburg staan op de website onder Nieuws.