Cultuurwerkplaats Zeezicht en DUURCOOP zijn afgelopen zomer op evenementen in Limburg gestart met de introductie van het ‘statiegeldsysteem’ met ‘hardcups’. De aftrap werd op 27 augustus gedaan op het evenement Buitenspiegels tijdens Cultura Nova, georganiseerd door het Filmhuis de Spiegel in het Aambos te Heerlen. Op deze prachtige buitenlocatie met mooie filmprojectie was Cultuurwerkplaats Zeezicht aanwezig met de TAPPERIJ,  een foodtruck met bijzondere bieren op tap. 

Om zo min mogelijk zwerfvuil te produceren, werd voor het drinkgerei gebruik gemaakt van ‘hardcups’. Deze bekers gemaakt van onbreekbaar en herbruikbaar polycarbonaat werden geleverd door DUURCOOP. Via een ‘statiegeldsysteem’ waarbij de eerste beker “gekocht” werd voor dezelfde prijs als de consumptie, kon de beker op het einde van de avond weer ingeleverd worden, waarbij het aankoopbedrag werd teruggegeven.

foto-hardcups-aambos

Dit systeem heeft zijn voordelen al bewezen in België en Duitsland, waar het op veel plaatsen is ingevoerd. En ook tijdens Buitenspiegels bleek dit statiegeldsysteem een succes, want na het evenement is er slechts een halve zak zwerfvuil verzameld! Een mooi resultaat, want in het verleden werd het tienvoudige ingezameld. De ervaringen met het systeem waren dus zeer positief.

Geef een reactie