8 vragen en antwoorden over DUURCOOP en duurzame evenementen
Waarom is DUURCOOP opgericht?
DUURCOOP is opgericht om organisatoren van kleine en middelgrote evenementen in Limburg te helpen om hun events duurzamer te krijgen en bij bezoekers van evenementen in Limburg de bewustwording te vergroten van de (milieu)impact die een evenement heeft. Door het treffen van maatregelen kunnen eventorganisatoren de milieu-impact van hun evenement verkleinen.
Wie zijn de drijvende krachten bij DUURCOOP en welke rollen hebben ze?
- Dagelijks bestuur (allemaal vrijwilligers) met een voorzitter, secretaris en penningmeester. Zij wordt ondersteund door een inhoudelijke deskundige (‘denktank)’.
- Provincie Limburg: mede-initiator en verstrekker van een startsubsidie.
- Cultuurwerkplaats Zeezicht: belast met de dagelijkse handelingen, zoals het DUURCOOP platform, een steunpunt en kennisbank plus verhuur en onderhoud van eventspullen.
- Buro Pinkpop verdient een aparte vermelding. Zij ondersteunen DUURCOOP.
DUURCOOP is een coöperatie. Wat zijn de voordelen hiervan?
DUURCOOP is een stichting zonder winstoogmerk. Opbrengst uit de verhuur van materieel wordt geïnvesteerd in o.a. schoonmaak en onderhoud, vervanging, opslag en transport. Een coöperatie is een vorm van zelforganisatie o.a. gericht op het behalen van schaalvoordeel. Ook dat is op DUURCOOP van toepassing, omdat kleinschalige evenementen vaak dezelfde hardware nodig hebben voor hun organisatie en via het aanbod van DUURCOOP schaalvoordeel kunnen behalen (en uiteraard middels het gebruik van duurzame materialen). Daarnaast ontstaan win-win situaties door het delen van kennis en ervaringen.
Waarom is de Provincie Limburg een partner?
De Provincie Limburg heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en onderkent de milieu-impact die evenementen hebben. Zij draagt daarom bij aan de bewustwording van die impact bij een breed publiek.
Waarom steunt Pinkpop DUURCOOP?
Ook Pinkpop heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wordt steeds groener. Al in 2008 ontving Pinkpop de Green ‘n Clean Award. Pinkpop werkt continue aan het vergroenen van het festival en het verkleinen van haar ecologische footprint. Daarom steunt Pinkpop DUURCOOP en zet materialen van DUURCOOP in tijdens haar evenement.
Waarom zou ik mijn evenement verduurzamen?
Evenementen brengen naast entertainment en gezelligheid ook overlast en hebben impact op de milieubelasting. Door slim om te gaan met materialen die je tijdens je evenement gebruikt op het gebied van transport, catering, verlichting, toiletgebruik etc., kun je die impact verlagen. En bovendien ziet een evenemententerrein zonder een afvalberg bekers en smerige chemische toiletten er ook prettiger uit en – zeker zo belangrijk – bespaart het ook geld op je energiekosten! We hebben maar één wereldbol en die moeten we koesteren. Dus: Think global, act local!
Duurzaamheid is altijd duurder! klopt dat?
Zeker niet. Door het gebruik van bv. LED-verlichting bespaar je enorm op je energierekening. En door het gebruik van de LED-verlichting die DUURCOOP aanbiedt, hoef je niet je eigen lampen te kopen, die buiten je eigen evenement niet of nauwelijks worden gebruikt. Dat is zonde! Ook het gebruik van hardplastic drinkglazen scheelt je in de aanschaf van plastic glazen of glazen van glas, maar ook in het opruimen daarvan. Die kosten moet je in je plaatje ook meenemen. Door het scheiden van je afvalstromen bespaar je kosten voor het afvoeren van (veel) restafval en kunnen de gescheiden stromen gerecycled worden.
Wat levert verduurzaming voor ons als event op?
Veel. Ten eerste een schoner evenemententerrein. Ten tweede: vrolijkere bezoekers. Wie zit er nou niet liever op een kleurrijk ecotoilet dan op een veelal smerig en stinkend toilet met chemicaliën? Ten derde kostenbesparing, want je krijgt een besparing op de energierekening en je hoeft zelf geen spullen meer aan te schaffen en elk jaar weer op te slaan.